Ordna Begravning

Vi förstår att du har många frågor. Vad man ska göra när en närstående dör är det inte många som vet. För att hjälpa dig har vi här sammanfattat det viktigaste. För en mer noggrann redogörelse, klicka på underrubriken Hur gör jag nu?.

Begravningen ska sedan enligt lagen ske inom en månad efter dödsfallet. Därför är det bra att ta kontakt med en Begravningsbyrå bara någon dag senare. Begravningsbyrån tar sedan hand om allt det praktiska kring begravningen enligt era önskemål.

Under tiden finns det en del praktiska ärenden att ta hand om. Du behöver gå igenom och säga upp avtal och abonnemang samt autogiron och andra stående överföringar. Det kan röra sig om tidningsprenumerationer, mobilabonnemang och sophämtning med mera. För autogiron och stående överföringar behöver du kontakta den avlidnes bank och för försäkringar behöver du kontakta försäkringsbolaget. Nästa steg är att ta hand om posten. Ansök om eftersändning av posten så att du som ansvarar för dödsboet får all post skickad till dig.

Är du bokförd i Sverige betalar du 0,22 % av din lön i begravningsavgift oavsett om du är medlem i Svenska Kyrkan eller inte. Begravningsavgiften går till kremering eller jordsättning, lokal förvaring, ceremonilokal, gravsättning samt gravplats som sköts i 25 år. I vissa kommuner betalas även transporten från sjukhuset eller äldreboendet till bårhuset (i andra debiteras dödsboet).

Finns det medel i dödsboet så ska dessa användas för att betala begravningen i första hand. Betala därför inga räkningar förrän det är klart vad begravningen kommer att kosta.

Vad begravningen kommer att kosta beror på hur du vill utforma din begravning. Det finns några produkter och tjänster som alltid måste ingå för hanteringen men utöver det väljer du själv hur ni vill hedra minnet. Vi har satt ihop fem färdiga alternativ men vi hjälper dig gärna om du har önskemål som inte ryms i just våra paket.

Följande produkter och tjänster är alltid obligatoriska.

  • Kista och eventuell urna
  • Transporter
  • Kistläggning
  • Administration

Har du fler frågor är du alltid välkommen att höra av dig. Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning via telefon.